RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )

Ikhwan Kajian yang selalu mendapat keberkahan. Informasi atau opini terkadang membuat kita berdetak kagum dan bangga dengan info tersebut. Dan tidak sadar pula kita kadang selalu terpengaruh akan kata dan bujuk rayuannya.Namuan dengan adanya RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM ) kita bisa mencari celah kebenaranya tanpa adanya sifat menyalahkannya. Namun hanya mencari letak dasar kebenaranya itu sendiri.

RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM ) mengajak kita untuk berfikir untuk menambah khasanah keilmuan kita.Dengan adanya kajian tentangnya kita mengerti yang benar dan yang salah.Jadikan memontum ini untuk menguatjan kita.Dan pastikan pula kita selalu mawas diri dalam menghadapi setiap problematik kehidupan kita.Dan selu berhati hati dalam menyikapi segala sesuatunya.


5) LAKSA ASAM 




BAHAN UTAMA : 

1 BUNGKUS LAKSA

BAHAN UNTUK KUAH :

1KG IKAN KEMBUNG
1 TIN KECIL IKAN SARDIN
20 BIJI CILI KERING ( KISAR )
1 CAWAN NENAS ( DADU HALUS )
20 GM PES ASAM JAWA ( CAMPUR DENGAN SATU CAWAN AIR )
3 KEPING ASAM GELUGUR
AIR SECUKUPNYA
2 KUNTUM BUNGA KANTAN ( BELAH DUA SETIAP KUNTUM )
1 GENGGAM DAUN PUDINA
1 GENGGAM DAUN KESUM
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA RASA

BAHAN KISAR :

5 BIJI CILI MERAH
6 BIJI BAWANG MERAH
1 BIJI BAWANG BESAR
1 BATANG SERAI ( HIRIS )
1 SM LENGKUAS
30 GM BELACAN

BAHAN SAMPINGAN :

HIRISAN DAUN KESUM
HIRISAN DAUN SALAD
HIRISAN DAUN SELOM
HIRISAN CILI PADI
HIRISAN TIMUN ( POTONG BENTUK JEJARI HALUS )
HIRISAN BAWANG BESAR
HIRISAN BUNGA KANTAN ( JIKA SUKA )
BELAHAN LIMAU KASTURI
PETIS SECUKUPNYA

CARA MEMASAK

REBUS LAKSA . ANGKAT ,TOS DAN KETEPIKAN .

SIANG IKAN KEMBUNG , CUCI BERSIH DAN REBUS SEHINGGA MASAK

ASINGKAN ISI DAN TULANG IKAN KEMBUNG. KISAR TULANG – TULANG IKAN TADI DAN TAPIS . KETEPIKAN

IKAN SARDIN DIASINGKAN DARIPADA SOSNYA .

LECEK ISI IKAN KEMBUNG DAN ISI IKAN SARDIN HINGGA HANCUR

AIR REBUSAN IKAN TADI DITAPISKAN KE DALAM PERIUK .

 MASUKKAN CILI KERING , NENAS , BAHAN KISAR DAN AIR KISARAN TULANG IKAN TADI . MASAK SEHINGGA MENDIDIH .

KEMUDIAN MASUKKAN JUS ASAM JAWA , ASAM GELUGUR DAN AIR SECUKUPNYA
TAMBAH BELAHAN BUNGA KANTAN ,DAUN PUDINA DAN DAUN KESUM .

MASAK DENGAN API PERLAHAN SELAMA 45 – 60 MINIT .

PERASAKAN GARAM DAN GULA . BIARKAN MENDIDIH

MASUKKAN LAKSA KE DALAM MANGKUK DAN TUANGKAN KUAH LAKSA . HIAS DENGAN BAHAN – BAHAN SAMPINGAN . SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

Judul :RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )
Link :RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )

Artikel terkait yang sama:


RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "RESEPI HIDANGAN LENGKAP (LASKA ASAM )"

Posting Komentar